2012. gada 12. novembris

Latvijas jumiķi piedalās 24. pasaules čempionātā jumiķiem

Ziņas avots šeit.

No 13. līdz 17. novembrim Šveices pilsētā Lucernā norisinās 24. Pasaules čempionāts jaunajiem jumiķiem, ko organizē Starptautiskā Jumiķu federācija “IFD”. Latvijas jumiķu cunfti skārda jumtu klāšanas disciplīnā pārstāv Latvijas Jumiķu apvienības komanda - meistars Vilnis Ķiņķeris un zeļļi Valdis Vucāns un Sandis Maskavs.
Lai piedalītos pasaules jumiķu čempionātā ir trīs svarīgi priekšnosacījumi – jumiķu komandu izvirza nacionālā jumiķu apvienība, sacensību dalībniekiem ir jābūt jauniešiem vecumā līdz 26 gadiem un, protams, tiem ir jāpārzina jumtu klāšanas arods. Šādas Latvijas komandas dalība Pasaules čempionātā ir unikāla, tāpat kā jumiķu profesijas esamība valstī, jo Latvijā nepastāv profesionāla arodvidusskolas jumiķu programma un kaut kas tāds ir iespējams tikai pateicoties gados pieredzējušo speciālistu entuziasmam, kā arī atbalstītājiem Latvijas Jumiķu apvienībai, būvkompānijai RE&RE un uzņēmumam VELUX Latvia.
Biedrības “Latvijas Jumiķu apvienība” valdes priekšsēdētājs Ilmārs Jurjāns par jumiķu profesijas saglabāšanos un attīstīšanu ir piesardzīgs: „Latvijā strauji samazinās kvalificētu jumtu meistaru skaits. Nepelnīti jumiķu profesija ir atstāta novārtā. To ietekmē gan profesionālas arodvidusskolas jumiķu programmas neesamība, gan kvalificētā darba spēka emigrācija. Tai pat laikā, nevar noliegt, ka Latvijā ir augsts pieprasījums pēc labiem speciālistiem un šai profesijai darbs ir un būs vēl daudzus gadus uz priekšu. Par to gan neesmu drošs, vai Latvijā pēc 50 gadiem strādās latviešu jumiķi vai viesstrādnieki no tuvākām vai tālākām zemēm.”
Biedrība uztur dialogu ar būvniecības nozarē strādājošiem uzņēmumiem, amata meistariem un amatniekiem, kam ir svarīga jumiķu profesijas saglabāšana. Šī gada pavasarī biedrība rīkoja Latvijas jumiķu čempionātu. Minēto pasākumu atbalstīja tādi būvniecības nozari pārstāvoši uzņēmumi kā VELUX, Monier, Ruukki un Bosch. Skārda jumtu klāšanā jauniešu kategorijā vecumā līdz 25 gadiem pirmo un otro vietu ieguva Valdis Vucāns un Sandris Maskavs. Rezultātā šobrīd abi jaunieši jumtu klāšanas meistara Viļņa Ķiņķera vadībā gatavojas pasaules čempionātam Lucernā.
Kā atzīst jumtu klāšanas meistars Vilnis Ķiņķeris, “pasaules čempionāts mums nav jaunums. Iepriekšējos gados esam startējuši gūstot patiešām labus panākumus. Mans audzēknis Valdis Vucāns 2009. gadā Saktpēterburgā (Krievijā) notiekošajā čempionātā izcīnīja godpilno 2. vietu skārda jumtu klāšanā. Šogad atkāpties neplānojam, un mūsu mērķis ir izcīnīt 1. vietu. Pasaules čempionātā piedalās stiprākie jaunieši Vācijas, Šveices, Francijas, Lielbritānijas, Polijas utt. Kopumā čempionātā piedalās aptuveni 24 valstu pārstāvji”.
Vērienīgākais būvobjekts Rīgā, kur novērtēt jumiķu aroda speciālistu darba nozīmi, ir Rīgas Doma baznīcas restaurācija, ko īstenoja būvkompānija RE&RE. Vēsturiskajai ēkai tika atjaunotas jumta konstrukcijas. Gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi varēja novērot jaunā kapara jumta uzklāšanu. Pēdējo reizi Rīgas Doma baznīcas jumts tika restaurēts tikai 1727. gadā, un tagad šī jumta restaurācijas darbus veica Latvijā labākie amatnieki un jumiķa aroda pratēji, tai skaitā arī Latvijas jumiķu komandas meistaru Vilni Ķiņķeri un Valdi Vucānu.
Būvkompānijas RE&RE restaurācijas vadītājs Roberts Vecums-Veco par jumiķu aroda turpināšanu Latvijā ir pragmatisks: „Mūsu uzņēmumam izturēt pašu nolikto augtās kvalitātes latiņu atkal lēnām kļūst par izaicinājumu, jo tā iet vienā solī ar kvalificētu darbaspēku, kas dažādu apstākļu dēļ Latvijā atkal kļūst par deficītu. Lai varētu nosegt pieprasījumu arī pēc profesionālās izglītības speciālistiem – arhitektiem, būvinženieriem, mūrniekiem un, protams, arī tādas specialitātes kā jumiķiem, nepieciešams pilnveidot ne tikai izglītības sistēmu valstī, bet problēmu apskatīt daudz kompleksāk. Bet šobrīd mēs no savas puses darām, kas mūsu spēkos un atbalstām jauno jumiķu dalību Pasaules čempionātā. No savas puses vēlam veiksmi un ceram, ka Latvijas komanda Pasaules čempionātā Lucernā gūs vērā ņemamus panākumus, tādejādi cels aroda prestižu un popularitāti un sagatavos labu augsni nākamajām paaudzēm, lai tiešām – kad nākamo reizi būs nepieciešams restaurēt Rīgas Doma jumtu – tie būtu joprojām Latvijas jumiķi.”
VELUX Latvia mārketinga vadītājs Raimonds Osikovskis uzsver, ka “pasaules čempionāts jaunajiem jumiķiem šogad Lucernā notiks jau 24 reizi. Viens no pasākuma atbalstītājiem ir jumta logu ražotājs VELUX. Visbiežāk jumta loga iestrādi jumtā veic jumiķi, tāpēc iespēju robežās mēs atbalstām šīs profesijas turpināšanos un attīstību. Minētais pasākums dod iespēju labākajiem pasaules jumiķiem, tai skaitā arī latviešu pārstāvjiem, sacensties savā starpā, apgūt jaunas un noderīgas zināšanas. Mēs ceram, ka Latvijas komanda no čempionāta pārbrauks ar jaunu iedvesmu un zināšanām”.