2008. gada 31. maijs

4. Latvijas jumiķu čempionāts

Mārtiņš Zviedris
www.zz.lv


Pilsētas svētku laikā no 28. līdz 31. maijam Jelgavā norisinājās arī Jumtu dienas, un teltī skvērā aiz kultūras nama notika Latvijas jumiķu čempionāts.
Vairāk nekā 20 komandās pieredzējušie un jaunie amatnieki sacentās dakstiņu, profilētā tērauda, bitumena un vacprofila skārda jumtu ieklāšanā uz stendiem. Apmeklētāji varēja vērot darbu un saņemt konsultācijas, un šādu iespēju izmantoja ne viens vien pasākuma apmeklētājs.«Ziņas» novēroja, ka pat piektdienas vakarā svētku koncerta laikā, kad darbs jau bija beidzies, teltī vēl bija sastopams kāds no meistariem un pāris apmeklētāji, kuru starpā ritēja sarunas par zināmu materiālu priekšrocībām noteiktos apstākļos. Sestdien pie telts bija ierīkotas arī radošās darbnīcas bērniem - «dakstiņu un jumiķu veidošana» no māla. Apmierinātību ar ļaužu interesi pauž Latvijas Jumiķu apvienības vadītājs Ilmārs Jurjāns, piebilstot: lielākas publicitātes gadījumā tā, iespējams, būtu vēl lielāka.Sestdienas vakarā uz kultūras nama kāpnēm apbalvoja čempionāta uzvarētājus. Profilētā tērauda un bitumena šindeļu jumta ieklāšanā par labākajiem atzina komandu «Vējiem līdzi» (Aldi Jansonu un Alvidu Barčasu), skārda jumtu konkurencē uzvaru svinēja «Skārda veči» (Vilnis Ķiņķeris un Ziedonis Zaremba), dakstiņu klājēju kategorijā pirmo vietu ieguva komanda «Toode» (Alens Korbergs, Raimonds Osis un Artūrs Korbergs). Darbā ar šo materiālu noskaidroja arī labāko jauniešu komandu, kas piedalīsies pasaules čempionātā Čehijā. Šis gods tika «Mazajiem dzeņiem» (Mārtiņam Bundzeniekam un Edgaram Avenam). Īpašu balvu par izturību un cīņassparu saņēma «Niedru jumtu» pārstāvis Viktors Sarkans, kurš čempionātā cīnījās vienatnē.
Latvijas Jumiķu apvienība labākos sacensībās nosaka ceturto gadu. Tikpat ilgi to uzvarētāji piedalās pasaules čempionātos. Augstākais sasniegums duča komandu konkurencē līdz šim bijusi sestā vieta aizpagājušogad Krakovā Polijā.